Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Φλογέρες

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Υλικά:
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 3/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 1/2 φλυτζάνι γαλέτα
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 2 1/2 φλυτζάνια καρυδόψυχα ψιλοκοπανισμένη
  • 2 1/2 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουτί φύλλο
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 αυγά
  • 3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C

    -Σε ένα μπωλ ανακατεύετε τα καρύδια, την ζάχαρη, την γαλέτα τα αυγά και την κανέλλα

    -Παίρνετε ένα ένα φύλλο το ραντίζετε με βούτυρο και το διπλώνετε στη μέση

    -Βάζετε λίγη γέμιση στη μία άκρη, διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα να κλείσει η γέμιση και μετά ρολάρετε να κάνετε την φλογέρα

    -Βουτυρώνετε το ταψί και τοποθετείτε τη μία δίπλα στην άλλη, ραντίζοντας με λίγο βούτυρο και νερό

    -Ψήνετε για μισή ώρα περίπου

    -Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες

    -Φτιάχνετε το σιρόπι

    -Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά

    -Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά

    -Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το καταίφι

    Αμυγδαλωτά

    Υλικά:
  • 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα
  • 2 ασπράδια
  • 1 βανίλια
  • ανθόνερο

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 C

    -Ανακατεύετε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι

    -Προσθέτετε τα ασπράδια και τη βανίλλια και ανακατεύετε καλά

    -Πλάθετε μικρά μπαλάκια

    -Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί

    -Μπίγετε στο καθένα και ένα αμύγδαλο

    -Ψήνετε για 10 - 15 λεπτά περίπου

    -Μόλις κρυώσουν ελαφρά τα ραντίζετε με ανθόνερο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη

    Δίπλες

    Υλικά:
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 10 αυγά
  • 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι

    -Ανοίγετε έναν λάκκο, και προσθέτετε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αυγά και το μπέϊκιν πάουντερ

    -Ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη σφικτή

    -Αφήνετε για μισή ώρα να ξεκουραστεί

    -Κόβετε μικρά κομμάτια και τα ανοίγετε φύλλα

    -Χαράζετε σε κάθε φύλλο με ένα μαχαιράκι γραμμές

    -Βάζετε το λάδι να κάψει

    -Ρίχνετε τις δίπλες και τηγανίζετε

    -Γυρίζετε να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές

    -Μόλις τηγανιστούν τις βάζετε να στραγγίξουν σε ένα πιάτο που έχετε καλύψει με χαρτί κουζίνας μία σίτα ή στρατσόχαρτο

    -Εάν θέλετε ρίχνετε ζάχαρη άχνη από πάνω ή το σιρόπι

    -Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και αφήνετε να βράσει 5-10 λεπτά

    -Και οι δίπλες και το σιρόπι πρέπει να είναι κρύα

    Τουλουμπάκια

    Υλικά:
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλυτζάνια βούτυρο
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
  • 2 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 λεμόνι
  • λάδι για τηγάνισμα

  • Εκτέλεση

    -Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με το βούτυρο

    -Προσθέτετε το αλεύρι και το γυρίζετε με μία σπάτουλα μέχρι να καβουρδιστεί

    -Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη σόδα και ανακατεύετε

    -Ανακατεύοντας προσθέτετε ένα ένα και τα αυγά

    -Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε 1 1/2 φλυτζάνι νερό και τη ζάχαρη με πολύ λίγο λεμόνι και το βράζουμε μέχρι να γίνει σιρόπι

    -Αποσύρετε από τη φωτιά

    -Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά του γλυκού κάθε φορά ζυμάρι για τα τουλουμπάκια ή βάζετε τη ζύμη σε ένα κορνέ σαντιγής και αφήνετε μικρές ποσότητες, μήκους ενός δακτύλου περίπου, να πέφτουν στο λάδι

    -Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και τα ρίχνετε αμέσως στο σιρόπι

    Τσουρέκι

    Υλικά:
  • 2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά ή 150 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 2/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 2/3 φλυτζάνια βούτυρο
  • 1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
  • 7 φλυτζάνια αλεύρι αμερικάνικο
  • αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
  • ξύσμα μισού πορτοκαλιού
  • ξύσμα μισού λεμονιού

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό

    -Σε μία λεκάνη διαλύετε την μαγιά στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει να γίνει διπλάσιο

    -Σε μία κατσαρόλα σε πολλή χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει

    -Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατευοντας συνεχώς

    -Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι

    -Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε

    -Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη

    -Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί

    -Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια

    -Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα

    -Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C

    -Αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα

    -Ψήνετε για περίπου μία ώρα

    Πάστα Φλώρα

    Υλικά:
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά γάλα εβαπορέ
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 φλυτζάνι μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • 1 ασπράδι

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C

    -Βουτυρώνετε ένα ταψάκι στρογγυλό ή μία ταρτιέρα

    -Βάζετε σε ένα μπώλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει

    -Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο

    -Προσθέτετε στο βούτυρο το αυγό χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς

    -Προσθέτετε το γάλα και το αλάτι

    -Προσθέτετε το αλεύρι

    -Χτυπάτε να γίνει μία ζύμη λεία

    -Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα

    -Απλώνετε τα 3/4 της ζύμης στο ταψάκι να καλύψει και τα πλαϊνά

    -Απλώνετε την μαρμελάδα

    -Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε λωρίδες και τις βάζετε πάνω από την μαρμελάδα σταυρωτά

    -Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι

    -Ψήνετε για μία ώρα περίπου

    Μουστοκούλουρα

    Υλικά:
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1 1/2 κουταλάκι αμμωνία
  • 3/4 φλυτζάνι πετιμέζι
  • 1/2 φλυτζάνι νερό χλιαρό
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι

    -Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι

    -Ζεστένετε το λάδι να καπνίσει και το ρίχνετε στο αλεύρι

    -Περιμένετε να κρυώσει λίγο και τρίβετε με τα χέρια να μην σβολιάσει

    -Βάζετε σε ένα μπωλ το ζεστό νερό, ρίχνετε το πετιμέζι, την ζάχαρη και την αμμωνία και ανακατεύετε

    -Προσθέτετε το μίγμα στο αλεύρι, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα

    -Ζυμώνετε πολύ καλά και πλάθετε τα κουλούρια

    -Ψήνετε για 20 λεπτά

    Κρέμα Καραμελέ

    Υλικά:
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη για το σιρόπι
  • 2 βανίλλιες
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 1/2 φλυτζάνια γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη για το σιρόπι,το χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας νερό να κάψει.

    -Ανακατεύτε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι μέχρι να κοκκινήσει

    -Αφήνετε στη φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα

    -Μοιράζετε την καραμέλα στα φορμάκια που έχετε

    -Βάζετε το γάλα να κάψει

    -Χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλλια

    -Προσθέτετε λίγο λίγο το καυτό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς

    -Γυρίζετε το μείγμα αυτό στα φορμάκια

    -Τοποθετείτε τα φορμάκια σ'ένα ταψί με νερό προσέχοντας να μην ξεπερνά την επιφάνεια της κρέμας

    -Βάζετε το ταψί σε μέτριο φρούνο γύρω στους 150 C για 45 λεπτά περίπου

    -Το νερό δεν θα πρέπει να βράσει

    -Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει

    -Σερβίρετε αναποδογυρίζοντας την κρέμα σε πιατάκι

    Κέϊκ Σοκολάτα

    Υλικά:
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 2 βανίλλιες
  • 4 αυγά
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι κακάο
  • 1 φλυτζάνι γάλα

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C

    -Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα κέϊκ

    -Βάζετε σε ένα μπώλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει

    -Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο

    -Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι και το μπέϊκιν πάουντερ

    -Προσθέτετε στο βούτυρο ένα ένα τα αυγά χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς

    -Ζεσταίνετε λίγο το γάλα

    -Λιώνετε το κακάο στο γάλα

    -Προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα

    -Χτυπάτε να γίνει το μείγμα λείο

    -Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα ομοιόμορφα

    -Ψήνετε για μία ώρα περίπου

    Καρυδόπιτα

    Υλικά:
  • 1 σοκολάτα σκέτη τριμμένη
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 6 αυγά χωριστά τ΄ασπράδια από τους κρόκους
  • 3 φλυτζάνια καρυδόψυχα ψιλοκοπανισμένη
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανέλλα

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C

    -Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι

    -Πασπαλίζετε και με ζάχαρη

    -Βάζετε σε ένα μπώλ την καρυδόψιχα, την σοκολάτα και ανακατεύετε

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι και του προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ

    -Βάζετε σε ένα μπώλ τη ζάχαρη και τους κρόκους και τα χτυπάτε καλά

    -Χτυπάτε τ'ασπράδια μαρέγκα

    -Στο μείγμα της ζάχαρης ρίχνετε τα καρύδια και την κανέλλα

    -Εναλλάξ μετά το αλεύρι και τη μαρέγκα

    -Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί

    -Ψήνετε για μία ώρα περίπου

    -Μόλις κρυώσει πασπαλίζετε εάν θέλετε με ζάχαρη άχνη

    Γλυκό του κουταλιού

    Υλικά:
  • 2 βανίλλιες
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό από τα φρούτα που θέλετε
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

  • Εκτέλεση

    -Καθαρίζετε τα φρούτα από κουκούτσια

    -Από τα εσπεριδοειδή κρατάτε μόνο τα φλούδια

    -Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει μέχρι να δέσει η ζάχαρη

    -Ρίχνετε τα φρούτα και αφήνετε να βράσει μέχρι να ξαναδέσει το γλυκό

    -Προσθέτετε το χυμό λεμονιού

    -Αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη και αποσύρετε από τη φωτιά

    -Αφήνετε να κρυώσει και βάζετε το γλυκό σε βάζα ανάποδα για 24 ώρες

    Γαλακτομπούρεκο

    Υλικά:
  • ξύσμα λεμονιού
  • 3/4 φλυτζάνι σιμιγδάλι
  • 4 αυγά
  • 1 1/4 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 4 1/2 φλυτζάνια γάλα
  • 2 1/2 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουτί φύλλο
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο
  • 2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το γάλα να βράσει

    -Σε ένα μπωλ βάζετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τα αυγά και ανακατεύετε

    -Ρίχνετε το μείγμα στο καυτό γάλα και αφήνετε να βράσει ανακατεύοντας μέχρι να πήξει

    -Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού

    -Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι

    -Στρώνετε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα ραντίζοντας ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο

    -Απλώνετε τη γέμιση

    -Στρώνετε τα άλλα μισά φύλλα ραντίζοντας και αυτά ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο

    -Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν μέσα στο ταψί

    -Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαιράκι στα κομμάτια που θέλετε

    -Ραντίζετε με βούτυρο

    -Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξανθίνει το φύλλο

    -Βάζετε τη ζάχαρη, το λεμόνι και το νερό να βράσει

    -Μόλις γίνει το σιρόπι το ρίχνουμε στο κρύο γαλακτομπούρεκο

    Φανουρόπιτα

    Υλικά:
  • Χυμό από 5 πορτοκάλια
  • 1 φλυτζάνια λάδι
  • 2 φλυτζάνια σταφίδες
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανελλογαρύφαλλο
  • 6 φλυτζάνια αλεύρι
  • 2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι

    -Προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ

    -Σε ένα μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί

    -Βάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι

    -Ψήνετε 20 -30 λεπτά

    Χαλβάς Πολίτικος

    Υλικά:
  • 1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 5 φλυτζάνια νερό
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 3 γαρύφαλλα
  • φλούδα λεμονιού

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και την φλούδα λεμονιού να βράσει

    -Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει

    -Προσθέτετε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καεί αλλά να κοκκινήσει ελαφρά

    -Αφαιρείτε απο την κατσαρόλα με το νερό, τα μυρωδικά

    -Μόλις καβουρντιστεί το σιμιγδάλι ρίχνετε με προσοχή το βραστό νερό, λίγο λίγο, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει

    -Προσθέτετε τ αμύγδαλα και σερβίρετε σε φόρμα

    Ρυζόγαλο

    Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια του καφέ ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι για λαπά (γλασέ)
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • λίγη κανέλλα

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το γάλα να βράσει

    -Μόλις πάρει βράση προσθέτετε το ρύζι

    -Προσθέτετε τη ζάχαρη

    -Ανακατεύετε να μην κολλήσει

    -Μόλις πήξει αποσύρετε από τη φωτιά

    -Σερβίρετε σε ένα μπωλ ή σε πολλά μικρά

    -Αφήνετε να κρυώσει

    -Πασπαλίζετε εάν θέλετε με κανέλλα

    Ραβανί

    Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
  • 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
  • 3 φλυτζάνια νερό
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 7 αυγά χωριστά κρόκους από ασπράδια
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 2 βανίλλιες

  • Εκτέλεση

    -Χτυπάτε το βούτυρο πολύ καλά

    -Βάζετε σε ένα μπωλ τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάτε πολύ καλά και τα προσθέτετε στο βούτυρο

    -Ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλλιες και το σιμιγδάλι

    -Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα

    -Ρίχνετε τη μαρέγκα και το αλεύρι στο μείγμα των αυγών εναλλάξ

    -Βουτυρώνετε ένα ταψί και το πασπαλίζετε με σιμιγδάλι

    -Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί

    -Ψήνετε σε μέτριο φούρνο

    -Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει

    -Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι

    -Όταν το ραβανί μισοκρυώσει ρίχνετε από πάνω πολύ ζεστό το σιρόπι προσεχτικά

    Λουκουμάδες

    Υλικά:
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει για την ζύμη
  • 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό για τη μαγιά
  • κανέλλα
  • 1 κουταλιά μαγιά
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 5 1/2 φλυτζάνια αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι μέλι

  • Εκτέλεση

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι και του προσθέτετε το αλάτι

    -Διαλύετε την μαγιά στο νερό και αφήνετε 10-15 λεπτά

    -Κάνετε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνετε εκεί τη μαγιά

    -Ανακατεύετε και σιγά σιγά ρίχνετε νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός ούτε πηχτός ούτε αραιός

    -Αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί

    -Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά της σούπα κάθε φορά ζυμάρι

    -Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και βάζετε τα επόμενα

    -Εν τω μεταξύ σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το μέλι και το φλυτζάνι με το νερό και αφήνετε να βράσει, να γίνει σιρόπι

    -Ρίχνετε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες

    -Πασπαλίζετε με κανέλλα

    Πατατοκεφτέδες

    Υλικά:
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλεύρι
  • 3 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • λάδι για τηγάνισμα

  • Εκτέλεση

    -Βράζετε τις πατάτες σε νερό με αλάτι

    -Τις κάνετε πουρέ και αφήνετε να κρυώσουν

    -Χτυπάτε τ΄αυγά

    -Σε ένα μπώλ βάζετε τον πουρέ, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το αλάτι, την ρίγανη, το πιπέρι, το τυρί και τ΄αυγά

    -Ανακατεύετε πολύ καλά να γίνουν μία ζύμη και πλάθετε τους κεφτέδες

    -Τους βουτάτε στο αλεύρι

    -Τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά σε λάδι που έχει κάψει καλά

    Τυροκαυτερή Θρακιώτικη

    Υλικά:
  • Καυτερή πράσινη πιπεριά
  • Ελαιόλαδο
  • Τυρί Φέτα

  • Εκτέλεση

    -Με ένα πηρούνι θρυμματίζετε την φέτα σε ένα μπώλ

    -Ρίχνετε σταδιακά το λάδι, την λιωμένη πιπεριά και δουλεύετε το μείγμα να γίνει ομοιογενές

    -Η αναλογία της πιπεριάς με το τυρί είναι ανάλογη με το πόσο καυτερή θέλετε την σαλάτα

    Τυροκροκέτες

    Υλικά:
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • αλεύρι
  • 1/4 κιλό τυρί κίτρινο τριμμένο
  • 1/4 κιλό τυρί φέτα
  • πιπέρι
  • λάδι για τηγάνισμα

  • Εκτέλεση

    -Με ένα πηρούνι θρυμματίζετε την φέτα σε ένα μπώλ

    -Προσθέτετε το τριμμένο τυρί

    -Ρίχνετε τα αυγά και ανακατεύετε

    -Πιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά να γίνουν μία ζύμη για να φτιάξετε τις κροκέτες

    -Αλευρώνετε

    -Τηγανίζετε

    Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

    Υλικά:
  • 1/3 ματσάκι άνιθο
  • 1 βάζο κληματόφυλλα
  • 1 φλυτζάνι ρύζι
  • 1 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 1 λεμόνι
  • 3 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό ή 2 κουταλάκια φρέσκο
  • αλάτι

  • Εκτέλεση

    -Πλένετε τα φύλλα

    -Βάζετε σε ένα μπώλ όλα τα υλικά με το μισό λάδι και ανακατεύετε

    -Παίρνετε μία κουταλιά από το μείγμα και γεμίζετε κάθε φύλλο και τα διπλώνετε

    -Σε μία κατσαρόλα στρώνετε μερικά φύλλα που δεν θα χρησιμοποιήσετε

    -Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στη σειρά

    -Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι

    -Προσθέτετε νερό να σκεπάζει τα ντολμαδάκια

    -Τοποθετείτε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο ώστε να τα πιέζει για να μην ανοίξουν με το μαγείρεμα

    -Σκεπάζετε την κατσαρόλα

    -Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους



    Σαγανάκι τυρί

    Υλικά:
  • βούτυρο για το τηγάνισμα
  • 1 κομμάτι κεφαλοτύρι κομμένο λεπτά
  • λεμόνι

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ένα τηγάνι

    -Τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά το κομμάτι το τυρί μέχρι να ροδίσει

    -Σερβίρεται με λεμόνι

    Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

    Υλικά:
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι
  • 2 κομμάτια μπακαλιάρος παστός
  • λίγη μπύρα
  • λάδι για τηγάνισμα
  • σκορδαλιά

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε απο βραδύς τον μπακαλιάρο σε νερό να ξαλμυρίσει φροντίζοντας όσο μπορείτε να αλλάζετε το νερό

    -Την άλλη μέρα του βγάζετε την πέτσα και τον κόβετε σε μερίδες

    -Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και τη μπύρα να κάνετε ένα πηχτό χυλό

    -Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο από τα νερά

    -Βουτάτε το κάθε κομμάτι στο χυλό να καλυφθεί απ'όλες τις πλευρές

    -Βάζετε το λάδι να κάψει

    -Τηγανίζετε τον μπακαλιάρο και από τις δύο πλευρές

    -Σερβίρετε με σκορδαλιά

    Χωριάτικη σαλάτα

    Υλικά:
  • 1 μέτριο κομμάτι φέτα
  • 2 ντομάτες
  • λάδι και ξύδι
  • 1 μεγάλο αγγούρι
  • 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • λίγες ελιές
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι

  • Εκτέλεση

    -Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά

    -Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλλες το αγγούρι

    -Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπωλ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές

    -Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξύδι και ανακατεύετε προσεκτικά

    -Τοποθετείτε την φέτα απο πάνω

    -Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι

    -Προαιρετικά προσθέτετε και λίγη κάπαρη

    Κοτόπιτα

    Υλικά:
  • 3/4 φλυτζανιού βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο
  • 3 αυγά
  • 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κότα
  • 1 κουτί φύλλο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

  • Εκτέλεση

    -Κόβετε την κότα σε κομμάτια

    -Βάζετε τα κομμάτια μέσα σε μία κατσαρόλα να βράσουν

    -Προσθέτετε τα κρεμμύδια

    -Αλατοπιπερώνετε

    -Όταν βράσει βγάζετε την κότα και αφήνετε το ζουμί με τα κρεμμύδια το να βράσει και να πυκνώσει ανακατεύοντας

    -Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά

    -Ξεψαχνίζετε την κότα και αφαιρείτε την πέτσα

    -Ψιλοκόβετε σε κομματάκια

    -Τα ρίχνετε πίσω στη κατσαρόλα με τον χυλό

    -Προσθέτετε το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο

    -Αλατοπιπερώνετε

    -Ανακατεύετε να γίνουν μία ενιαία μάζα.

    -Παίρνετε ένα ταψάκι και το βουτυρώνετε

    -Στρώνετε τα μισά φύλλα ραντίζοντας με βούτυρο το καθένα

    -Αδειάζετε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού

    -Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο

    -Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα

    -Αλοίφετε με βούτυρο

    -Κόβετε την πίτα σε κομάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι

    -Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου

    Αρνί με πατάτες στο φούρνο

    Υλικά:
  • 1 κουταλιά της σούπας αλέυρι
  • 2 λεμόνια
  • 1 κιλό αρνί (μπούτι)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι

  • Εκτέλεση

    -Τρίβετε το μπούτι με λεμόνι και το αλατοπιπερώνετε

    -Πασπαλίζετε με το αλεύρι

    -Το βάζετε στο ταψί

    -Καθαρίζετε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε

    -Τις βάζετε στο ταψί

    -Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε το αρνί

    -Στίβετε το λεμόνι και προσθέτετε το χυμό του στο ταψί

    -Ψήνετε σε μέτριο φούρνο

    Μακαρόνια με κιμά

    Υλικά:
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κονσέρβα τοματάκι
  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλυτζάνι κρασί
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό

  • Εκτέλεση

    -Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει

    -Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια

    -Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου

    -Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε

    -Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι

    -Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε

    -Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι

    -Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει

    -Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα

    -Αλατοπιπερώνετε

    -Σβήνετε με κρασί

    -Προσθέτετε τον μαϊντανό

    -Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε

    -Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του

    -Αφαιρείτε την κανέλλα

    -Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα

    -Στρώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια

    -Πασπαλίζετε με τυρί

    Προφιτερόλ

    Υλικά:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 1 κουβερτούρα
  • 100 γρ κακάο
  • 2,5 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 100 γρ σαβαγιάρ
  • Σαντιγύ
  • Λικέρ

  • Εκτέλεση


    -Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύετε

    -Προσθέτετε το γάλα, την κουβερτούρα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά

    -Μόλις λιώσει η κουβερτούρα ρίχνετε λίγο λικέρ

    -Συνεχίζετε το ανακάτεμα γρήγορα (για να μην κολλήσει) μέχρι να πήξει

    -Βάζετε τα σαβαγιάρ σπασμένα σε μπολάκια και ρίχνετε την κρέμα

    -Τα βάζετε στο ψυγείο

    -Αφού κρυώσει λίγο η σοκολάτα, γαρνίρετε με σαντιγύ και ξανά στο ψυγείο

    -Μπορείτε εάν θέλετε από πάνω να γαρνίρετε με μαυροκέρασο ή ξηρούς καρπούς

    Παγωτό Φράουλα

    Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 3 φλυτζάνια γάλα
  • 4 φλυτζάνια φράουλες
  • 2 βανίλλιες

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το γάλα να κάψει, όχι να βράσει

    -Σε ένα μπωλ χτυπάτε τα αυγά με τo 1 φλυτζάνι ζάχαρη

    -Προσθέτετε λίγο λίγο από το καυτό γάλα στο μείγμα της ζάχαρης και των αυγών και ανακατεύετε συνεχώς

    -Χαμηλώνετε τη φωτιά

    -Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει, προσοχή να μην βράσει

    -Αποσύρετε από τη φωτιά

    -Προσθέτετε τις βανίλλιες

    -Αφήνετε να κρυώσει

    -Εν τω μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε τις φράουλες

    -Σε ένα μπωλ τις ζυμώνετε με το χέρι να λιώσουν, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε

    -Τις προσθέτετε στην κρύα κρέμα

    -Το μείγμα τώρα και είτε το βάζετε στην κατάψυξη και κάθε μία ώρα το ξύνετε με το πηρούνι για να πάρει την κρυσταλλική μορφή είτε στην παγωτομηχανή




    Μηλόπιτα Χριστίνας

    Υλικά:
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
  • ξύσμα από λεμόνι
  • 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 μήλα
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 φλυτζάνι καρύδια
  • 1/2 βιτάμ
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις


  • Εκτέλεση
    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C

    -Βάζετε σε ένα ταψάκι το βούτυρο και το λιώνετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά

    -Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε είτε σε ροδέλλες είτε σε μισοφέγγαρα αφαιρώντας τα κουκούτσια

    -Τα στρώνετε στο ταψί καλύπτοντας όλο το ταψί με μήλο

    -Πασπαλίζετε με την ζάχαρη, την κανέλλα και τα καρύδια

    -Βάζετε το ταψάκι πάλι στο φούρνο για 10 λεπτά

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ

    -Βάζετε σε ένα μπωλ το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν

    -Προσθέτετε τους κπρόκους από τα αυγά

    -Χτυπάτε τ' ασπράδια σε μαρέγκα

    -Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπωλ με την ζάχαρη και ανακατεύετε

    -Προσθέτετε το αλεύρι

    -Χτυπάτε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη

    -Ρίχνετε τη ζύμη πάνω από τα μήλα ομοιόμορφα

    -Ψήνετε για 1 ώρα περίπου

    -Όταν είναι έτοιμη την βγάζετε από το ταψί για να έρθουν τα μήλα από πάνω

    To σπιτικό Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino