Θα μεταφερθείτε στη νέα σελίδα σε

Δευτερόλεπτα

Φλογέρες

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Υλικά:
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • 3/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • φλούδα λεμονιού
  • 1 1/2 φλυτζάνι γαλέτα
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 2 1/2 φλυτζάνια καρυδόψυχα ψιλοκοπανισμένη
  • 2 1/2 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουτί φύλλο
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 αυγά
  • 3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C

    -Σε ένα μπωλ ανακατεύετε τα καρύδια, την ζάχαρη, την γαλέτα τα αυγά και την κανέλλα

    -Παίρνετε ένα ένα φύλλο το ραντίζετε με βούτυρο και το διπλώνετε στη μέση

    -Βάζετε λίγη γέμιση στη μία άκρη, διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα να κλείσει η γέμιση και μετά ρολάρετε να κάνετε την φλογέρα

    -Βουτυρώνετε το ταψί και τοποθετείτε τη μία δίπλα στην άλλη, ραντίζοντας με λίγο βούτυρο και νερό

    -Ψήνετε για μισή ώρα περίπου

    -Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες

    -Φτιάχνετε το σιρόπι

    -Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά

    -Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά

    -Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το καταίφι

    Αμυγδαλωτά

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα
  • 2 ασπράδια
  • 1 βανίλια
  • ανθόνερο

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 C

    -Ανακατεύετε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι

    -Προσθέτετε τα ασπράδια και τη βανίλλια και ανακατεύετε καλά

    -Πλάθετε μικρά μπαλάκια

    -Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί

    -Μπίγετε στο καθένα και ένα αμύγδαλο

    -Ψήνετε για 10 - 15 λεπτά περίπου

    -Μόλις κρυώσουν ελαφρά τα ραντίζετε με ανθόνερο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη

    Δίπλες

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 10 αυγά
  • 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι

    -Ανοίγετε έναν λάκκο, και προσθέτετε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αυγά και το μπέϊκιν πάουντερ

    -Ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη σφικτή

    -Αφήνετε για μισή ώρα να ξεκουραστεί

    -Κόβετε μικρά κομμάτια και τα ανοίγετε φύλλα

    -Χαράζετε σε κάθε φύλλο με ένα μαχαιράκι γραμμές

    -Βάζετε το λάδι να κάψει

    -Ρίχνετε τις δίπλες και τηγανίζετε

    -Γυρίζετε να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές

    -Μόλις τηγανιστούν τις βάζετε να στραγγίξουν σε ένα πιάτο που έχετε καλύψει με χαρτί κουζίνας μία σίτα ή στρατσόχαρτο

    -Εάν θέλετε ρίχνετε ζάχαρη άχνη από πάνω ή το σιρόπι

    -Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και αφήνετε να βράσει 5-10 λεπτά

    -Και οι δίπλες και το σιρόπι πρέπει να είναι κρύα

    Τουλουμπάκια

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλυτζάνια βούτυρο
  • 1 1/2 φλυτζάνι νερό
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
  • 2 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1/2 λεμόνι
  • λάδι για τηγάνισμα

  • Εκτέλεση

    -Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με το βούτυρο

    -Προσθέτετε το αλεύρι και το γυρίζετε με μία σπάτουλα μέχρι να καβουρδιστεί

    -Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη σόδα και ανακατεύετε

    -Ανακατεύοντας προσθέτετε ένα ένα και τα αυγά

    -Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε 1 1/2 φλυτζάνι νερό και τη ζάχαρη με πολύ λίγο λεμόνι και το βράζουμε μέχρι να γίνει σιρόπι

    -Αποσύρετε από τη φωτιά

    -Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά του γλυκού κάθε φορά ζυμάρι για τα τουλουμπάκια ή βάζετε τη ζύμη σε ένα κορνέ σαντιγής και αφήνετε μικρές ποσότητες, μήκους ενός δακτύλου περίπου, να πέφτουν στο λάδι

    -Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και τα ρίχνετε αμέσως στο σιρόπι

    Τσουρέκι

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά ή 150 γρ. φρέσκια μαγιά
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 2/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 2/3 φλυτζάνια βούτυρο
  • 1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη
  • 7 φλυτζάνια αλεύρι αμερικάνικο
  • αμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα
  • 5 αυγά
  • 1 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρό
  • ξύσμα μισού πορτοκαλιού
  • ξύσμα μισού λεμονιού

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό

    -Σε μία λεκάνη διαλύετε την μαγιά στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει να γίνει διπλάσιο

    -Σε μία κατσαρόλα σε πολλή χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει

    -Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατευοντας συνεχώς

    -Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι

    -Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε

    -Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη

    -Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί

    -Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια

    -Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα

    -Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C

    -Αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα

    -Ψήνετε για περίπου μία ώρα

    Πάστα Φλώρα

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλιά γάλα εβαπορέ
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 φλυτζάνι μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • 1 ασπράδι

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C

    -Βουτυρώνετε ένα ταψάκι στρογγυλό ή μία ταρτιέρα

    -Βάζετε σε ένα μπώλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει

    -Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο

    -Προσθέτετε στο βούτυρο το αυγό χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς

    -Προσθέτετε το γάλα και το αλάτι

    -Προσθέτετε το αλεύρι

    -Χτυπάτε να γίνει μία ζύμη λεία

    -Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα

    -Απλώνετε τα 3/4 της ζύμης στο ταψάκι να καλύψει και τα πλαϊνά

    -Απλώνετε την μαρμελάδα

    -Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε λωρίδες και τις βάζετε πάνω από την μαρμελάδα σταυρωτά

    -Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι

    -Ψήνετε για μία ώρα περίπου

    Μουστοκούλουρα

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλα κοπανισμένα
  • 1 κουταλάκι κανέλλα
  • 1 1/2 κουταλάκι αμμωνία
  • 3/4 φλυτζάνι πετιμέζι
  • 1/2 φλυτζάνι νερό χλιαρό
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι

    -Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι

    -Ζεστένετε το λάδι να καπνίσει και το ρίχνετε στο αλεύρι

    -Περιμένετε να κρυώσει λίγο και τρίβετε με τα χέρια να μην σβολιάσει

    -Βάζετε σε ένα μπωλ το ζεστό νερό, ρίχνετε το πετιμέζι, την ζάχαρη και την αμμωνία και ανακατεύετε

    -Προσθέτετε το μίγμα στο αλεύρι, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα

    -Ζυμώνετε πολύ καλά και πλάθετε τα κουλούρια

    -Ψήνετε για 20 λεπτά

    Κρέμα Καραμελέ

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη για το σιρόπι
  • 2 βανίλλιες
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 1/2 φλυτζάνια γάλα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη για το σιρόπι,το χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας νερό να κάψει.

    -Ανακατεύτε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι μέχρι να κοκκινήσει

    -Αφήνετε στη φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα

    -Μοιράζετε την καραμέλα στα φορμάκια που έχετε

    -Βάζετε το γάλα να κάψει

    -Χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλλια

    -Προσθέτετε λίγο λίγο το καυτό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς

    -Γυρίζετε το μείγμα αυτό στα φορμάκια

    -Τοποθετείτε τα φορμάκια σ'ένα ταψί με νερό προσέχοντας να μην ξεπερνά την επιφάνεια της κρέμας

    -Βάζετε το ταψί σε μέτριο φρούνο γύρω στους 150 C για 45 λεπτά περίπου

    -Το νερό δεν θα πρέπει να βράσει

    -Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει

    -Σερβίρετε αναποδογυρίζοντας την κρέμα σε πιατάκι

    Κέϊκ Σοκολάτα

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 2 βανίλλιες
  • 4 αυγά
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλιά μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι κακάο
  • 1 φλυτζάνι γάλα

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C

    -Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα κέϊκ

    -Βάζετε σε ένα μπώλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει

    -Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο

    -Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι και το μπέϊκιν πάουντερ

    -Προσθέτετε στο βούτυρο ένα ένα τα αυγά χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς

    -Ζεσταίνετε λίγο το γάλα

    -Λιώνετε το κακάο στο γάλα

    -Προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα

    -Χτυπάτε να γίνει το μείγμα λείο

    -Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα ομοιόμορφα

    -Ψήνετε για μία ώρα περίπου

    Καρυδόπιτα

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 σοκολάτα σκέτη τριμμένη
  • 2 φλυτζάνια αλεύρι
  • 1 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 6 αυγά χωριστά τ΄ασπράδια από τους κρόκους
  • 3 φλυτζάνια καρυδόψυχα ψιλοκοπανισμένη
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανέλλα

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C

    -Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι

    -Πασπαλίζετε και με ζάχαρη

    -Βάζετε σε ένα μπώλ την καρυδόψιχα, την σοκολάτα και ανακατεύετε

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι και του προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ

    -Βάζετε σε ένα μπώλ τη ζάχαρη και τους κρόκους και τα χτυπάτε καλά

    -Χτυπάτε τ'ασπράδια μαρέγκα

    -Στο μείγμα της ζάχαρης ρίχνετε τα καρύδια και την κανέλλα

    -Εναλλάξ μετά το αλεύρι και τη μαρέγκα

    -Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί

    -Ψήνετε για μία ώρα περίπου

    -Μόλις κρυώσει πασπαλίζετε εάν θέλετε με ζάχαρη άχνη

    Γλυκό του κουταλιού

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 βανίλλιες
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό από τα φρούτα που θέλετε
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

  • Εκτέλεση

    -Καθαρίζετε τα φρούτα από κουκούτσια

    -Από τα εσπεριδοειδή κρατάτε μόνο τα φλούδια

    -Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει μέχρι να δέσει η ζάχαρη

    -Ρίχνετε τα φρούτα και αφήνετε να βράσει μέχρι να ξαναδέσει το γλυκό

    -Προσθέτετε το χυμό λεμονιού

    -Αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη και αποσύρετε από τη φωτιά

    -Αφήνετε να κρυώσει και βάζετε το γλυκό σε βάζα ανάποδα για 24 ώρες

    Γαλακτομπούρεκο

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • ξύσμα λεμονιού
  • 3/4 φλυτζάνι σιμιγδάλι
  • 4 αυγά
  • 1 1/4 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 4 1/2 φλυτζάνια γάλα
  • 2 1/2 φλυτζάνια νερό
  • 1 κουτί φύλλο
  • 1/2 φλυτζάνι βούτυρο
  • 2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το γάλα να βράσει

    -Σε ένα μπωλ βάζετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τα αυγά και ανακατεύετε

    -Ρίχνετε το μείγμα στο καυτό γάλα και αφήνετε να βράσει ανακατεύοντας μέχρι να πήξει

    -Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού

    -Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι

    -Στρώνετε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα ραντίζοντας ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο

    -Απλώνετε τη γέμιση

    -Στρώνετε τα άλλα μισά φύλλα ραντίζοντας και αυτά ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο

    -Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν μέσα στο ταψί

    -Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαιράκι στα κομμάτια που θέλετε

    -Ραντίζετε με βούτυρο

    -Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξανθίνει το φύλλο

    -Βάζετε τη ζάχαρη, το λεμόνι και το νερό να βράσει

    -Μόλις γίνει το σιρόπι το ρίχνουμε στο κρύο γαλακτομπούρεκο

    Φανουρόπιτα

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • Χυμό από 5 πορτοκάλια
  • 1 φλυτζάνια λάδι
  • 2 φλυτζάνια σταφίδες
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά κανελλογαρύφαλλο
  • 6 φλυτζάνια αλεύρι
  • 2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ
  • Ξύσμα πορτοκαλιού

  • Εκτέλεση

    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι

    -Προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ

    -Σε ένα μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί

    -Βάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι

    -Ψήνετε 20 -30 λεπτά

    Χαλβάς Πολίτικος

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • 5 φλυτζάνια νερό
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
  • 1 φλυτζάνι λάδι
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • 3 γαρύφαλλα
  • φλούδα λεμονιού

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και την φλούδα λεμονιού να βράσει

    -Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει

    -Προσθέτετε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καεί αλλά να κοκκινήσει ελαφρά

    -Αφαιρείτε απο την κατσαρόλα με το νερό, τα μυρωδικά

    -Μόλις καβουρντιστεί το σιμιγδάλι ρίχνετε με προσοχή το βραστό νερό, λίγο λίγο, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει

    -Προσθέτετε τ αμύγδαλα και σερβίρετε σε φόρμα

    Ρυζόγαλο

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια του καφέ ζάχαρη
  • 2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι για λαπά (γλασέ)
  • 1/2 λίτρο γάλα
  • λίγη κανέλλα

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το γάλα να βράσει

    -Μόλις πάρει βράση προσθέτετε το ρύζι

    -Προσθέτετε τη ζάχαρη

    -Ανακατεύετε να μην κολλήσει

    -Μόλις πήξει αποσύρετε από τη φωτιά

    -Σερβίρετε σε ένα μπωλ ή σε πολλά μικρά

    -Αφήνετε να κρυώσει

    -Πασπαλίζετε εάν θέλετε με κανέλλα

    Ραβανί

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
  • 2 φλυτζάνια σιμιγδάλι
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι
  • 3 φλυτζάνια νερό
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 7 αυγά χωριστά κρόκους από ασπράδια
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 φλυτζάνι βούτυρο
  • 2 βανίλλιες

  • Εκτέλεση

    -Χτυπάτε το βούτυρο πολύ καλά

    -Βάζετε σε ένα μπωλ τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάτε πολύ καλά και τα προσθέτετε στο βούτυρο

    -Ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλλιες και το σιμιγδάλι

    -Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα

    -Ρίχνετε τη μαρέγκα και το αλεύρι στο μείγμα των αυγών εναλλάξ

    -Βουτυρώνετε ένα ταψί και το πασπαλίζετε με σιμιγδάλι

    -Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί

    -Ψήνετε σε μέτριο φούρνο

    -Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει

    -Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι

    -Όταν το ραβανί μισοκρυώσει ρίχνετε από πάνω πολύ ζεστό το σιρόπι προσεχτικά

    Λουκουμάδες

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • χλιαρό νερό όσο πάρει για την ζύμη
  • 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό για τη μαγιά
  • κανέλλα
  • 1 κουταλιά μαγιά
  • 1 φλυτζάνι νερό
  • 5 1/2 φλυτζάνια αλεύρι
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλυτζάνι μέλι

  • Εκτέλεση

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι και του προσθέτετε το αλάτι

    -Διαλύετε την μαγιά στο νερό και αφήνετε 10-15 λεπτά

    -Κάνετε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνετε εκεί τη μαγιά

    -Ανακατεύετε και σιγά σιγά ρίχνετε νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός ούτε πηχτός ούτε αραιός

    -Αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί

    -Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά της σούπα κάθε φορά ζυμάρι

    -Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και βάζετε τα επόμενα

    -Εν τω μεταξύ σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το μέλι και το φλυτζάνι με το νερό και αφήνετε να βράσει, να γίνει σιρόπι

    -Ρίχνετε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες

    -Πασπαλίζετε με κανέλλα

    Πατατοκεφτέδες

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 1/2 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομένες σε μικρά κομμάτια
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
  • αλεύρι
  • 3 αυγά
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • λάδι για τηγάνισμα

  • Εκτέλεση

    -Βράζετε τις πατάτες σε νερό με αλάτι

    -Τις κάνετε πουρέ και αφήνετε να κρυώσουν

    -Χτυπάτε τ΄αυγά

    -Σε ένα μπώλ βάζετε τον πουρέ, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το αλάτι, την ρίγανη, το πιπέρι, το τυρί και τ΄αυγά

    -Ανακατεύετε πολύ καλά να γίνουν μία ζύμη και πλάθετε τους κεφτέδες

    -Τους βουτάτε στο αλεύρι

    -Τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά σε λάδι που έχει κάψει καλά

    Τυροκαυτερή Θρακιώτικη

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • Καυτερή πράσινη πιπεριά
  • Ελαιόλαδο
  • Τυρί Φέτα

  • Εκτέλεση

    -Με ένα πηρούνι θρυμματίζετε την φέτα σε ένα μπώλ

    -Ρίχνετε σταδιακά το λάδι, την λιωμένη πιπεριά και δουλεύετε το μείγμα να γίνει ομοιογενές

    -Η αναλογία της πιπεριάς με το τυρί είναι ανάλογη με το πόσο καυτερή θέλετε την σαλάτα

    Τυροκροκέτες

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • αλεύρι
  • 1/4 κιλό τυρί κίτρινο τριμμένο
  • 1/4 κιλό τυρί φέτα
  • πιπέρι
  • λάδι για τηγάνισμα

  • Εκτέλεση

    -Με ένα πηρούνι θρυμματίζετε την φέτα σε ένα μπώλ

    -Προσθέτετε το τριμμένο τυρί

    -Ρίχνετε τα αυγά και ανακατεύετε

    -Πιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά να γίνουν μία ζύμη για να φτιάξετε τις κροκέτες

    -Αλευρώνετε

    -Τηγανίζετε

    Ντολμαδάκια Γιαλαντζί

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1/3 ματσάκι άνιθο
  • 1 βάζο κληματόφυλλα
  • 1 φλυτζάνι ρύζι
  • 1 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 1 λεμόνι
  • 3 κρεμμύδια τριμμένα
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό ή 2 κουταλάκια φρέσκο
  • αλάτι

  • Εκτέλεση

    -Πλένετε τα φύλλα

    -Βάζετε σε ένα μπώλ όλα τα υλικά με το μισό λάδι και ανακατεύετε

    -Παίρνετε μία κουταλιά από το μείγμα και γεμίζετε κάθε φύλλο και τα διπλώνετε

    -Σε μία κατσαρόλα στρώνετε μερικά φύλλα που δεν θα χρησιμοποιήσετε

    -Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στη σειρά

    -Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι

    -Προσθέτετε νερό να σκεπάζει τα ντολμαδάκια

    -Τοποθετείτε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο ώστε να τα πιέζει για να μην ανοίξουν με το μαγείρεμα

    -Σκεπάζετε την κατσαρόλα

    -Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους



    Σαγανάκι τυρί

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • βούτυρο για το τηγάνισμα
  • 1 κομμάτι κεφαλοτύρι κομμένο λεπτά
  • λεμόνι

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ένα τηγάνι

    -Τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά το κομμάτι το τυρί μέχρι να ροδίσει

    -Σερβίρεται με λεμόνι

    Μπακαλιάρος Σκορδαλιά

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 φλυτζάνι αλεύρι
  • 2 κομμάτια μπακαλιάρος παστός
  • λίγη μπύρα
  • λάδι για τηγάνισμα
  • σκορδαλιά

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε απο βραδύς τον μπακαλιάρο σε νερό να ξαλμυρίσει φροντίζοντας όσο μπορείτε να αλλάζετε το νερό

    -Την άλλη μέρα του βγάζετε την πέτσα και τον κόβετε σε μερίδες

    -Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και τη μπύρα να κάνετε ένα πηχτό χυλό

    -Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο από τα νερά

    -Βουτάτε το κάθε κομμάτι στο χυλό να καλυφθεί απ'όλες τις πλευρές

    -Βάζετε το λάδι να κάψει

    -Τηγανίζετε τον μπακαλιάρο και από τις δύο πλευρές

    -Σερβίρετε με σκορδαλιά

    Χωριάτικη σαλάτα

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 μέτριο κομμάτι φέτα
  • 2 ντομάτες
  • λάδι και ξύδι
  • 1 μεγάλο αγγούρι
  • 1 μεγάλη πιπεριά πράσινη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • λίγες ελιές
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι και πιπέρι

  • Εκτέλεση

    -Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά

    -Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλλες το αγγούρι

    -Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπωλ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές

    -Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξύδι και ανακατεύετε προσεκτικά

    -Τοποθετείτε την φέτα απο πάνω

    -Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι

    -Προαιρετικά προσθέτετε και λίγη κάπαρη

    Κοτόπιτα

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 3/4 φλυτζανιού βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο
  • 3 αυγά
  • 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κότα
  • 1 κουτί φύλλο
  • μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

  • Εκτέλεση

    -Κόβετε την κότα σε κομμάτια

    -Βάζετε τα κομμάτια μέσα σε μία κατσαρόλα να βράσουν

    -Προσθέτετε τα κρεμμύδια

    -Αλατοπιπερώνετε

    -Όταν βράσει βγάζετε την κότα και αφήνετε το ζουμί με τα κρεμμύδια το να βράσει και να πυκνώσει ανακατεύοντας

    -Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά

    -Ξεψαχνίζετε την κότα και αφαιρείτε την πέτσα

    -Ψιλοκόβετε σε κομματάκια

    -Τα ρίχνετε πίσω στη κατσαρόλα με τον χυλό

    -Προσθέτετε το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο

    -Αλατοπιπερώνετε

    -Ανακατεύετε να γίνουν μία ενιαία μάζα.

    -Παίρνετε ένα ταψάκι και το βουτυρώνετε

    -Στρώνετε τα μισά φύλλα ραντίζοντας με βούτυρο το καθένα

    -Αδειάζετε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού

    -Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο

    -Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα

    -Αλοίφετε με βούτυρο

    -Κόβετε την πίτα σε κομάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι

    -Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου

    Αρνί με πατάτες στο φούρνο

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 κουταλιά της σούπας αλέυρι
  • 2 λεμόνια
  • 1 κιλό αρνί (μπούτι)
  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • αλάτι και πιπέρι

  • Εκτέλεση

    -Τρίβετε το μπούτι με λεμόνι και το αλατοπιπερώνετε

    -Πασπαλίζετε με το αλεύρι

    -Το βάζετε στο ταψί

    -Καθαρίζετε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε

    -Τις βάζετε στο ταψί

    -Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε το αρνί

    -Στίβετε το λεμόνι και προσθέτετε το χυμό του στο ταψί

    -Ψήνετε σε μέτριο φούρνο

    Μακαρόνια με κιμά

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • 1 ξυλαράκι κανέλλα
  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 4 κουταλιές βούτυρο
  • 1 κονσέρβα τοματάκι
  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτε
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλυτζάνι κρασί
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό

  • Εκτέλεση

    -Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει

    -Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια

    -Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου

    -Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε

    -Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι

    -Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε

    -Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι

    -Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει

    -Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα

    -Αλατοπιπερώνετε

    -Σβήνετε με κρασί

    -Προσθέτετε τον μαϊντανό

    -Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε

    -Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του

    -Αφαιρείτε την κανέλλα

    -Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα

    -Στρώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια

    -Πασπαλίζετε με τυρί

    Προφιτερόλ

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 ποτήρι αλεύρι
  • 1 κουβερτούρα
  • 100 γρ κακάο
  • 2,5 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 100 γρ σαβαγιάρ
  • Σαντιγύ
  • Λικέρ

  • Εκτέλεση


    -Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύετε

    -Προσθέτετε το γάλα, την κουβερτούρα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά

    -Μόλις λιώσει η κουβερτούρα ρίχνετε λίγο λικέρ

    -Συνεχίζετε το ανακάτεμα γρήγορα (για να μην κολλήσει) μέχρι να πήξει

    -Βάζετε τα σαβαγιάρ σπασμένα σε μπολάκια και ρίχνετε την κρέμα

    -Τα βάζετε στο ψυγείο

    -Αφού κρυώσει λίγο η σοκολάτα, γαρνίρετε με σαντιγύ και ξανά στο ψυγείο

    -Μπορείτε εάν θέλετε από πάνω να γαρνίρετε με μαυροκέρασο ή ξηρούς καρπούς

    Παγωτό Φράουλα

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 3 φλυτζάνια γάλα
  • 4 φλυτζάνια φράουλες
  • 2 βανίλλιες

  • Εκτέλεση

    -Βάζετε το γάλα να κάψει, όχι να βράσει

    -Σε ένα μπωλ χτυπάτε τα αυγά με τo 1 φλυτζάνι ζάχαρη

    -Προσθέτετε λίγο λίγο από το καυτό γάλα στο μείγμα της ζάχαρης και των αυγών και ανακατεύετε συνεχώς

    -Χαμηλώνετε τη φωτιά

    -Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει, προσοχή να μην βράσει

    -Αποσύρετε από τη φωτιά

    -Προσθέτετε τις βανίλλιες

    -Αφήνετε να κρυώσει

    -Εν τω μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε τις φράουλες

    -Σε ένα μπωλ τις ζυμώνετε με το χέρι να λιώσουν, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε

    -Τις προσθέτετε στην κρύα κρέμα

    -Το μείγμα τώρα και είτε το βάζετε στην κατάψυξη και κάθε μία ώρα το ξύνετε με το πηρούνι για να πάρει την κρυσταλλική μορφή είτε στην παγωτομηχανή




    Μηλόπιτα Χριστίνας

    Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

    Υλικά:
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
  • ξύσμα από λεμόνι
  • 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 3 μήλα
  • 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
  • 2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1 φλυτζάνι καρύδια
  • 1/2 βιτάμ
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις


  • Εκτέλεση
    -Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C

    -Βάζετε σε ένα ταψάκι το βούτυρο και το λιώνετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά

    -Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε είτε σε ροδέλλες είτε σε μισοφέγγαρα αφαιρώντας τα κουκούτσια

    -Τα στρώνετε στο ταψί καλύπτοντας όλο το ταψί με μήλο

    -Πασπαλίζετε με την ζάχαρη, την κανέλλα και τα καρύδια

    -Βάζετε το ταψάκι πάλι στο φούρνο για 10 λεπτά

    -Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ

    -Βάζετε σε ένα μπωλ το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν

    -Προσθέτετε τους κπρόκους από τα αυγά

    -Χτυπάτε τ' ασπράδια σε μαρέγκα

    -Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπωλ με την ζάχαρη και ανακατεύετε

    -Προσθέτετε το αλεύρι

    -Χτυπάτε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη

    -Ρίχνετε τη ζύμη πάνω από τα μήλα ομοιόμορφα

    -Ψήνετε για 1 ώρα περίπου

    -Όταν είναι έτοιμη την βγάζετε από το ταψί για να έρθουν τα μήλα από πάνω

    To σπιτικό Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino