Υλικά:
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού3/4 φλυτζάνι ζάχαρηφλούδα λεμονιού1 1/2 φλυτζάνι γαλέτα1 ξυλαράκι κανέλλα2 1/2 φλυτζάνια καρυδόψυχα ψιλοκοπανισμένη2 1/2 φλυτζάνια νερό1 κουτί φύλλο 1 φλυτζάνι βούτυρο1 κουταλάκι κανέλα2 αυγά 3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C
-Σε ένα μπωλ ανακατεύετε τα καρύδια, την ζάχαρη, την γαλέτα τα αυγά και την κανέλλα
-Παίρνετε ένα ένα φύλλο το ραντίζετε με βούτυρο και το διπλώνετε στη μέση
-Βάζετε λίγη γέμιση στη μία άκρη, διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα να κλείσει η γέμιση και μετά ρολάρετε να κάνετε την φλογέρα
-Βουτυρώνετε το ταψί και τοποθετείτε τη μία δίπλα στην άλλη, ραντίζοντας με λίγο βούτυρο και νερό
-Ψήνετε για μισή ώρα περίπου
-Αφήνετε να κρυώσει, σκεπάζετε και το αφήνετε 24 ώρες
-Φτιάχνετε το σιρόπι
-Βάζετε το νερό να βράσει με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά
-Αφήνετε να βράσει για 5-10 λεπτά
-Βγάζετε τα μυρωδικά και περιχύνετε το καταίφι
Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό1 φλυτζάνι ζάχαρη1 1/2 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και κοπανισμένα 2 ασπράδια1 βανίλιαανθόνερο
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 C
-Ανακατεύετε τα αμύγδαλα με τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι
-Προσθέτετε τα ασπράδια και τη βανίλλια και ανακατεύετε καλά
-Πλάθετε μικρά μπαλάκια
-Τα βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί
-Μπίγετε στο καθένα και ένα αμύγδαλο
-Ψήνετε για 10 - 15 λεπτά περίπου
-Μόλις κρυώσουν ελαφρά τα ραντίζετε με ανθόνερο και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη
Υλικά:2 βανίλιες1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ10 αυγά4 κουταλιές ζάχαρη άχνη1 κιλό αλεύρι σκληρόλάδι για τηγάνισμα1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη1 1/2 φλυτζάνι νερό
-Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι
-Ανοίγετε έναν λάκκο, και προσθέτετε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, τα αυγά και το μπέϊκιν πάουντερ
-Ζυμώνετε μέχρι να γίνει η ζύμη σφικτή
-Αφήνετε για μισή ώρα να ξεκουραστεί
-Κόβετε μικρά κομμάτια και τα ανοίγετε φύλλα
-Χαράζετε σε κάθε φύλλο με ένα μαχαιράκι γραμμές
-Βάζετε το λάδι να κάψει
-Ρίχνετε τις δίπλες και τηγανίζετε
-Γυρίζετε να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές
-Μόλις τηγανιστούν τις βάζετε να στραγγίξουν σε ένα πιάτο που έχετε καλύψει με χαρτί κουζίνας μία σίτα ή στρατσόχαρτο
-Εάν θέλετε ρίχνετε ζάχαρη άχνη από πάνω ή το σιρόπι
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και αφήνετε να βράσει 5-10 λεπτά
-Και οι δίπλες και το σιρόπι πρέπει να είναι κρύα
Υλικά:
5 αυγά1 1/2 φλυτζάνια βούτυρο1 1/2 φλυτζάνι νερό1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι 2 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη1/2 κουταλάκι σόδα1/2 λεμόνι λάδι για τηγάνισμα
-Σε μία κατσαρόλα βράζετε το νερό με το βούτυρο
-Προσθέτετε το αλεύρι και το γυρίζετε με μία σπάτουλα μέχρι να καβουρδιστεί
-Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τη σόδα και ανακατεύετε
-Ανακατεύοντας προσθέτετε ένα ένα και τα αυγά
-Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζετε 1 1/2 φλυτζάνι νερό και τη ζάχαρη με πολύ λίγο λεμόνι και το βράζουμε μέχρι να γίνει σιρόπι
-Αποσύρετε από τη φωτιά
-Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά του γλυκού κάθε φορά ζυμάρι για τα τουλουμπάκια ή βάζετε τη ζύμη σε ένα κορνέ σαντιγής και αφήνετε μικρές ποσότητες, μήκους ενός δακτύλου περίπου, να πέφτουν στο λάδι
-Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και τα ρίχνετε αμέσως στο σιρόπι
Υλικά:
2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά ή 150 γρ. φρέσκια μαγιά1 αυγό χτυπημένο1 2/3 φλυτζάνια ζάχαρη1/2 κουταλάκι αλάτι 1 2/3 φλυτζάνια βούτυρο1 κουταλιά μαχλέπι σε σκόνη 7 φλυτζάνια αλεύρι αμερικάνικοαμύγδαλα ολόκληρα και ξεφλουδισμένα5 αυγά 1 1/2 φλυτζάνι γάλα χλιαρόξύσμα μισού πορτοκαλιούξύσμα μισού λεμονιού
-Βάζετε το γάλα στη φωτιά να γίνει χλιαρό
-Σε μία λεκάνη διαλύετε την μαγιά στο γάλα, προσθέτετε 1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι, ανακατεύετε καλά και αφήνετε να φουσκώσει να γίνει διπλάσιο
-Σε μία κατσαρόλα σε πολλή χαμηλή φωτιά, βάζετε το βούτυρο να λιώσει
-Χτυπάτε καλά τα αυγά και τα προσθέτετε στο βούτυρο, ανακατευοντας συνεχώς
-Προσθέτετε το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και το αλάτι
-Χύνετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στην λεκάνη με την μαγιά, ανακατεύετε και ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε
-Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μία ζύμη ομοιόμορφη
-Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί
-Χωρίζετε τη ζύμη σε κομμάτια τα οποία τα πλάθετε σε τσουρέκια
-Τα βάζετε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα
-Σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσουν
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C
-Αλείφετε με αυγό και πασπαλίζετε με αμύγδαλα
-Ψήνετε για περίπου μία ώρα
Υλικά:
1/2 κουταλάκι αλάτι1 κουταλιά γάλα εβαπορέ1 αυγό1/2 φλυτζάνι ζάχαρη 1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου3 φλυτζάνια αλεύρι1 φλυτζάνι μαρμελάδα της αρεσκείας σας1 ασπράδι
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C
-Βουτυρώνετε ένα ταψάκι στρογγυλό ή μία ταρτιέρα
-Βάζετε σε ένα μπώλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει
-Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο
-Προσθέτετε στο βούτυρο το αυγό χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς
-Προσθέτετε το γάλα και το αλάτι
-Προσθέτετε το αλεύρι
-Χτυπάτε να γίνει μία ζύμη λεία
-Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα
-Απλώνετε τα 3/4 της ζύμης στο ταψάκι να καλύψει και τα πλαϊνά
-Απλώνετε την μαρμελάδα
-Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνετε λωρίδες και τις βάζετε πάνω από την μαρμελάδα σταυρωτά
-Αλείφετε τις λωρίδες με το ασπράδι
-Ψήνετε για μία ώρα περίπου
Υλικά:
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλα κοπανισμένα1 κουταλάκι κανέλλα1 1/2 κουταλάκι αμμωνία3/4 φλυτζάνι πετιμέζι1/2 φλυτζάνι νερό χλιαρό1/2 φλυτζάνι λάδι 4 φλυτζάνια αλεύρι 2 φλυτζάνια ζάχαρη
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C
-Κοσκινίζετε το αλεύρι
-Βάζετε σε ένα μπωλ το αλεύρι
-Ζεστένετε το λάδι να καπνίσει και το ρίχνετε στο αλεύρι
-Περιμένετε να κρυώσει λίγο και τρίβετε με τα χέρια να μην σβολιάσει
-Βάζετε σε ένα μπωλ το ζεστό νερό, ρίχνετε το πετιμέζι, την ζάχαρη και την αμμωνία και ανακατεύετε
-Προσθέτετε το μίγμα στο αλεύρι, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα
-Ζυμώνετε πολύ καλά και πλάθετε τα κουλούρια
-Ψήνετε για 20 λεπτά
Υλικά:
1 φλυτζάνι ζάχαρη για το σιρόπι2 βανίλλιες4 αυγά1 φλυτζάνι ζάχαρη2 1/2 φλυτζάνια γάλα 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
-Βάζετε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη για το σιρόπι,το χυμό λεμονιού και μία κουταλιά της σούπας νερό να κάψει.
-Ανακατεύτε ελαφρά με ξύλινο κουτάλι μέχρι να κοκκινήσει
-Αφήνετε στη φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα
-Μοιράζετε την καραμέλα στα φορμάκια που έχετε
-Βάζετε το γάλα να κάψει
-Χτυπάτε καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλλια
-Προσθέτετε λίγο λίγο το καυτό γάλα και ανακατεύετε συνεχώς
-Γυρίζετε το μείγμα αυτό στα φορμάκια
-Τοποθετείτε τα φορμάκια σ'ένα ταψί με νερό προσέχοντας να μην ξεπερνά την επιφάνεια της κρέμας
-Βάζετε το ταψί σε μέτριο φρούνο γύρω στους 150 C για 45 λεπτά περίπου
-Το νερό δεν θα πρέπει να βράσει
-Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει
-Σερβίρετε αναποδογυρίζοντας την κρέμα σε πιατάκι
Υλικά:
4 φλυτζάνια αλεύρι σκληρό2 βανίλλιες 4 αυγά 2 φλυτζάνια ζάχαρη1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου1 κουταλιά μπέϊκιν πάουντερ 1 φλυτζάνι κακάο1 φλυτζάνι γάλα
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C
-Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία φόρμα κέϊκ
-Βάζετε σε ένα μπώλ το βούτυρο και το χτυπάτε με το μίξερ να μαλακώσει
-Προσθέτετε τη ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο
-Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι και το μπέϊκιν πάουντερ
-Προσθέτετε στο βούτυρο ένα ένα τα αυγά χτυπώντας στο μίξερ συνεχώς
-Ζεσταίνετε λίγο το γάλα
-Λιώνετε το κακάο στο γάλα
-Προσθέτετε το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα
-Χτυπάτε να γίνει το μείγμα λείο
-Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα ομοιόμορφα
-Ψήνετε για μία ώρα περίπου
Υλικά:
1 σοκολάτα σκέτη τριμμένη2 φλυτζάνια αλεύρι1 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη6 αυγά χωριστά τ΄ασπράδια από τους κρόκους3 φλυτζάνια καρυδόψυχα ψιλοκοπανισμένη2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ1 κουταλιά κανέλλα
-Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 C
-Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψάκι
-Πασπαλίζετε και με ζάχαρη
-Βάζετε σε ένα μπώλ την καρυδόψιχα, την σοκολάτα και ανακατεύετε
-Κοσκινίζετε το αλεύρι και του προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ
-Βάζετε σε ένα μπώλ τη ζάχαρη και τους κρόκους και τα χτυπάτε καλά
-Χτυπάτε τ'ασπράδια μαρέγκα
-Στο μείγμα της ζάχαρης ρίχνετε τα καρύδια και την κανέλλα
-Εναλλάξ μετά το αλεύρι και τη μαρέγκα
-Ρίχνετε το μείγμα στο ταψί
-Ψήνετε για μία ώρα περίπου
-Μόλις κρυώσει πασπαλίζετε εάν θέλετε με ζάχαρη άχνη
Υλικά:
2 βανίλλιες1 ποτήρι νερό 1 κιλό ζάχαρη1 κιλό από τα φρούτα που θέλετε1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
-Καθαρίζετε τα φρούτα από κουκούτσια
-Από τα εσπεριδοειδή κρατάτε μόνο τα φλούδια
-Βάζετε τη ζάχαρη με το νερό να βράσει μέχρι να δέσει η ζάχαρη
-Ρίχνετε τα φρούτα και αφήνετε να βράσει μέχρι να ξαναδέσει το γλυκό
-Προσθέτετε το χυμό λεμονιού
-Αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη και αποσύρετε από τη φωτιά
-Αφήνετε να κρυώσει και βάζετε το γλυκό σε βάζα ανάποδα για 24 ώρες
Υλικά:ξύσμα λεμονιού3/4 φλυτζάνι σιμιγδάλι4 αυγά1 1/4 φλυτζάνια ζάχαρη1 κουταλιά χυμό λεμονιού4 1/2 φλυτζάνια γάλα2 1/2 φλυτζάνια νερό1 κουτί φύλλο1/2 φλυτζάνι βούτυρο2 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
-Βάζετε το γάλα να βράσει
-Σε ένα μπωλ βάζετε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τα αυγά και ανακατεύετε
-Ρίχνετε το μείγμα στο καυτό γάλα και αφήνετε να βράσει ανακατεύοντας μέχρι να πήξει
-Προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού
-Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι
-Στρώνετε σε ένα ταψί τα μισά φύλλα ραντίζοντας ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο
-Απλώνετε τη γέμιση
-Στρώνετε τα άλλα μισά φύλλα ραντίζοντας και αυτά ένα ένα με το λιωμένο βούτυρο
-Διπλώνετε τα φύλλα που περισσεύουν μέσα στο ταψί
-Χαράζετε την πίτα με ένα μαχαιράκι στα κομμάτια που θέλετε
-Ραντίζετε με βούτυρο
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ξανθίνει το φύλλο
-Βάζετε τη ζάχαρη, το λεμόνι και το νερό να βράσει
-Μόλις γίνει το σιρόπι το ρίχνουμε στο κρύο γαλακτομπούρεκο
Υλικά:
Χυμό από 5 πορτοκάλια1 φλυτζάνια λάδι2 φλυτζάνια σταφίδες 2 φλυτζάνια ζάχαρη2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ1 κουταλιά κανελλογαρύφαλλο6 φλυτζάνια αλεύρι 2 ποτηράκια του λικέρ κονιάκ Ξύσμα πορτοκαλιού
-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C
-Κοσκινίζετε το αλεύρι
-Προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ
-Σε ένα μπωλ ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί
-Βάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι
-Ψήνετε 20 -30 λεπτά
Υλικά:
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα5 φλυτζάνια νερό2 φλυτζάνια ζάχαρη2 φλυτζάνια σιμιγδάλι1 φλυτζάνι λάδι 1 ξυλάκι κανέλλα3 γαρύφαλλαφλούδα λεμονιού
-Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα και την φλούδα λεμονιού να βράσει
-Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το λάδι να κάψει
-Προσθέτετε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα με το λάδι, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καεί αλλά να κοκκινήσει ελαφρά
-Αφαιρείτε απο την κατσαρόλα με το νερό, τα μυρωδικά
-Μόλις καβουρντιστεί το σιμιγδάλι ρίχνετε με προσοχή το βραστό νερό, λίγο λίγο, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει
-Προσθέτετε τ αμύγδαλα και σερβίρετε σε φόρμα
Υλικά:
2 φλυτζάνια του καφέ ζάχαρη2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι για λαπά (γλασέ)1/2 λίτρο γάλαλίγη κανέλλα
-Βάζετε το γάλα να βράσει
-Μόλις πάρει βράση προσθέτετε το ρύζι
-Προσθέτετε τη ζάχαρη
-Ανακατεύετε να μην κολλήσει
-Μόλις πήξει αποσύρετε από τη φωτιά
-Σερβίρετε σε ένα μπωλ ή σε πολλά μικρά
-Αφήνετε να κρυώσει
-Πασπαλίζετε εάν θέλετε με κανέλλα
Υλικά:
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι2 φλυτζάνια σιμιγδάλι1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι 3 φλυτζάνια νερό1 φλυτζάνι ζάχαρη3 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη7 αυγά χωριστά κρόκους από ασπράδια1 κουταλάκι σόδα1 φλυτζάνι βούτυρο 2 βανίλλιες
-Χτυπάτε το βούτυρο πολύ καλά
-Βάζετε σε ένα μπωλ τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπάτε πολύ καλά και τα προσθέτετε στο βούτυρο
-Ανακατεύετε μαζί το αλεύρι, το μπέϊκιν πάουντερ, τη σόδα, τις βανίλλιες και το σιμιγδάλι
-Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα
-Ρίχνετε τη μαρέγκα και το αλεύρι στο μείγμα των αυγών εναλλάξ
-Βουτυρώνετε ένα ταψί και το πασπαλίζετε με σιμιγδάλι
-Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο
-Όταν είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει
-Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό και το αφήνετε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι
-Όταν το ραβανί μισοκρυώσει ρίχνετε από πάνω πολύ ζεστό το σιρόπι προσεχτικά
Υλικά:
1 κουταλάκι αλάτι χλιαρό νερό όσο πάρει για την ζύμη1 φλυτζάνι χλιαρό νερό για τη μαγιάκανέλλα 1 κουταλιά μαγιά 1 φλυτζάνι νερό5 1/2 φλυτζάνια αλεύριλάδι για τηγάνισμα2 φλυτζάνια ζάχαρη1 φλυτζάνι μέλι
-Κοσκινίζετε το αλεύρι και του προσθέτετε το αλάτι
-Διαλύετε την μαγιά στο νερό και αφήνετε 10-15 λεπτά
-Κάνετε ένα λάκκο στη μέση του αλευριού και ρίχνετε εκεί τη μαγιά
-Ανακατεύετε και σιγά σιγά ρίχνετε νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός ούτε πηχτός ούτε αραιός
-Αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί
-Βάζετε το λάδι να κάψει και ρίχνετε μία κουταλιά της σούπα κάθε φορά ζυμάρι
-Μόλις φουσκώσουν και ροδοκοκκινίσουν τα βγάζετε και βάζετε τα επόμενα
-Εν τω μεταξύ σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το μέλι και το φλυτζάνι με το νερό και αφήνετε να βράσει, να γίνει σιρόπι
-Ρίχνετε το σιρόπι πάνω από τους λουκουμάδες
-Πασπαλίζετε με κανέλλα
Υλικά:
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 1 1/2 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομένες σε μικρά κομμάτια1 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένοαλεύρι 3 αυγάαλάτι, πιπέρι, ρίγανηλάδι για τηγάνισμα
-Βράζετε τις πατάτες σε νερό με αλάτι
-Τις κάνετε πουρέ και αφήνετε να κρυώσουν
-Χτυπάτε τ΄αυγά
-Σε ένα μπώλ βάζετε τον πουρέ, τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, το αλάτι, την ρίγανη, το πιπέρι, το τυρί και τ΄αυγά
-Ανακατεύετε πολύ καλά να γίνουν μία ζύμη και πλάθετε τους κεφτέδες
-Τους βουτάτε στο αλεύρι
-Τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά σε λάδι που έχει κάψει καλά
Υλικά:
Καυτερή πράσινη πιπεριάΕλαιόλαδο Τυρί Φέτα
-Με ένα πηρούνι θρυμματίζετε την φέτα σε ένα μπώλ
-Ρίχνετε σταδιακά το λάδι, την λιωμένη πιπεριά και δουλεύετε το μείγμα να γίνει ομοιογενές
-Η αναλογία της πιπεριάς με το τυρί είναι ανάλογη με το πόσο καυτερή θέλετε την σαλάτα
Υλικά:
2 αυγά χτυπημένααλεύρι 1/4 κιλό τυρί κίτρινο τριμμένο1/4 κιλό τυρί φέταπιπέρι λάδι για τηγάνισμα
-Με ένα πηρούνι θρυμματίζετε την φέτα σε ένα μπώλ
-Προσθέτετε το τριμμένο τυρί
-Ρίχνετε τα αυγά και ανακατεύετε
-Πιπερώνετε και ανακατεύετε πολύ καλά να γίνουν μία ζύμη για να φτιάξετε τις κροκέτες
-Αλευρώνετε
-Τηγανίζετε
Υλικά:
1/3 ματσάκι άνιθο1 βάζο κληματόφυλλα1 φλυτζάνι ρύζι1 1/2 φλυτζάνι λάδι1 λεμόνι3 κρεμμύδια τριμμένα1/3 ματσάκι μαϊντανό1/2 κουταλάκι δυόσμο ξηρό ή 2 κουταλάκια φρέσκοαλάτι
-Πλένετε τα φύλλα
-Βάζετε σε ένα μπώλ όλα τα υλικά με το μισό λάδι και ανακατεύετε
-Παίρνετε μία κουταλιά από το μείγμα και γεμίζετε κάθε φύλλο και τα διπλώνετε
-Σε μία κατσαρόλα στρώνετε μερικά φύλλα που δεν θα χρησιμοποιήσετε
-Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια στη σειρά
-Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι
-Προσθέτετε νερό να σκεπάζει τα ντολμαδάκια
-Τοποθετείτε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο ώστε να τα πιέζει για να μην ανοίξουν με το μαγείρεμα
-Σκεπάζετε την κατσαρόλα
-Αφήνετε να βράσουν μέχρι να μείνουν με το λάδι τους
Υλικά:
βούτυρο για το τηγάνισμα 1 κομμάτι κεφαλοτύρι κομμένο λεπτάλεμόνι
-Βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε ένα τηγάνι
-Τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά το κομμάτι το τυρί μέχρι να ροδίσει
-Σερβίρεται με λεμόνι
Υλικά:
2 κουταλάκια μπέϊκιν πάουντερ 1 φλυτζάνι αλεύρι 2 κομμάτια μπακαλιάρος παστός λίγη μπύραλάδι για τηγάνισμασκορδαλιά
-Βάζετε απο βραδύς τον μπακαλιάρο σε νερό να ξαλμυρίσει φροντίζοντας όσο μπορείτε να αλλάζετε το νερό
-Την άλλη μέρα του βγάζετε την πέτσα και τον κόβετε σε μερίδες
-Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ και τη μπύρα να κάνετε ένα πηχτό χυλό
-Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο από τα νερά
-Βουτάτε το κάθε κομμάτι στο χυλό να καλυφθεί απ'όλες τις πλευρές
-Βάζετε το λάδι να κάψει
-Τηγανίζετε τον μπακαλιάρο και από τις δύο πλευρές
-Σερβίρετε με σκορδαλιά
Υλικά:
1 μέτριο κομμάτι φέτα2 ντομάτες λάδι και ξύδι1 μεγάλο αγγούρι1 μεγάλη πιπεριά πράσινη1 μέτριο κρεμμύδιλίγες ελιέςλίγη ρίγανηαλάτι και πιπέρι
-Πλένετε όλα τα λαχανικά πολύ καλά
-Κόβετε σε μικρά κομμάτια τις ντομάτες και σε ροδέλλες το αγγούρι
-Τα τοποθετείτε σε μία σαλατιέρα ή ένα μπωλ και προσθέτετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την πιπεριά ψιλοκομμένη σε λωρίδες, τις ελιές
-Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη ρίγανη, το ξύδι και ανακατεύετε προσεκτικά
-Τοποθετείτε την φέτα απο πάνω
-Ρίχνετε λίγη ρίγανη ακόμα πάνω στη φέτα και προσθέτετε το λάδι
-Προαιρετικά προσθέτετε και λίγη κάπαρη
Υλικά:
3/4 φλυτζανιού βούτυρο1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο3 αυγά5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 1 κότα 1 κουτί φύλλομοσχοκάρυδοαλάτι, πιπέρι
-Κόβετε την κότα σε κομμάτια
-Βάζετε τα κομμάτια μέσα σε μία κατσαρόλα να βράσουν
-Προσθέτετε τα κρεμμύδια
-Αλατοπιπερώνετε
-Όταν βράσει βγάζετε την κότα και αφήνετε το ζουμί με τα κρεμμύδια το να βράσει και να πυκνώσει ανακατεύοντας
-Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά
-Ξεψαχνίζετε την κότα και αφαιρείτε την πέτσα
-Ψιλοκόβετε σε κομματάκια
-Τα ρίχνετε πίσω στη κατσαρόλα με τον χυλό
-Προσθέτετε το τυρί, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο
-Αλατοπιπερώνετε
-Ανακατεύετε να γίνουν μία ενιαία μάζα.
-Παίρνετε ένα ταψάκι και το βουτυρώνετε
-Στρώνετε τα μισά φύλλα ραντίζοντας με βούτυρο το καθένα
-Αδειάζετε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού
-Στρώνετε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα κατά τον ίδιο τρόπο
-Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν προς τα μέσα
-Αλοίφετε με βούτυρο
-Κόβετε την πίτα σε κομάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα περίπου
Υλικά:
1 κουταλιά της σούπας αλέυρι 2 λεμόνια 1 κιλό αρνί (μπούτι)1 κιλό πατάτες 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αλάτι και πιπέρι
-Τρίβετε το μπούτι με λεμόνι και το αλατοπιπερώνετε
-Πασπαλίζετε με το αλεύρι
-Το βάζετε στο ταψί
-Καθαρίζετε τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνετε
-Τις βάζετε στο ταψί
-Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε το αρνί
-Στίβετε το λεμόνι και προσθέτετε το χυμό του στο ταψί
-Ψήνετε σε μέτριο φούρνο
Υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο3 φλυτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο1/2 φλυτζάνι λάδι1 ξυλαράκι κανέλλα1/2 κιλό κιμά1 κουταλιά πελτέ4 κουταλιές βούτυρο1 κονσέρβα τοματάκι1 πακέτο μακαρόνια Νο 6 ή όποια προτιμάτεαλάτι και πιπέρι 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο1/2 φλυτζάνι κρασί1/2 ματσάκι μαϊντανόΕκτέλεση
-Σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό να βράσει
-Μόλις βράσει ρίχνετε τα μακαρόνια
-Αφήνετε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου
-Βγάζετε από την κατσαρόλα τα μακαρόνια και τα στραγγίζετε
-Στην κατσαρόλα βάζετε το βούτυρο να λιώσει μαζί με λίγο αλάτι
-Τσιγαρίζετε τα μακαρόνια, αποσύρετε από τη φωτιά και τα σκεπάζετε
-Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι
-Προσθέτετε τον κιμά και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας με πηρούνι για να μην σβολιάσει
-Προσθέτετε το σκόρδο, την κανέλλα
-Αλατοπιπερώνετε
-Σβήνετε με κρασί
-Προσθέτετε τον μαϊντανό
-Ρίχνετε την τομάτα και τον πελτέ και ανακατεύετε
-Ψήνετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να μέινει με τη σάλτσα του
-Αφαιρείτε την κανέλλα
-Σερβίρετε τα μακαρόνια σε πιάτα
-Στρώνετε τον κιμά πάνω από τα μακαρόνια
-Πασπαλίζετε με τυρί
Υλικά:
1 λίτρο γάλα 1 ποτήρι αλεύρι 1 κουβερτούρα100 γρ κακάο2,5 φλυτζάνια ζάχαρη100 γρ σαβαγιάρ Σαντιγύ Λικέρ
Εκτέλεση
-Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα την ζάχαρη, το αλεύρι και το κακάο και ανακατεύετε
-Προσθέτετε το γάλα, την κουβερτούρα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια φωτιά
-Μόλις λιώσει η κουβερτούρα ρίχνετε λίγο λικέρ
-Συνεχίζετε το ανακάτεμα γρήγορα (για να μην κολλήσει) μέχρι να πήξει
-Βάζετε τα σαβαγιάρ σπασμένα σε μπολάκια και ρίχνετε την κρέμα
-Τα βάζετε στο ψυγείο
-Αφού κρυώσει λίγο η σοκολάτα, γαρνίρετε με σαντιγύ και ξανά στο ψυγείο
-Μπορείτε εάν θέλετε από πάνω να γαρνίρετε με μαυροκέρασο ή ξηρούς καρπούς
Υλικά:
2 φλυτζάνια ζάχαρη5 αυγά3 φλυτζάνια γάλα4 φλυτζάνια φράουλες2 βανίλλιες Εκτέλεση
-Βάζετε το γάλα να κάψει, όχι να βράσει
-Σε ένα μπωλ χτυπάτε τα αυγά με τo 1 φλυτζάνι ζάχαρη
-Προσθέτετε λίγο λίγο από το καυτό γάλα στο μείγμα της ζάχαρης και των αυγών και ανακατεύετε συνεχώς
-Χαμηλώνετε τη φωτιά
-Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να δέσει, προσοχή να μην βράσει
-Αποσύρετε από τη φωτιά
-Προσθέτετε τις βανίλλιες
-Αφήνετε να κρυώσει
-Εν τω μεταξύ καθαρίζετε και πλένετε τις φράουλες
-Σε ένα μπωλ τις ζυμώνετε με το χέρι να λιώσουν, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύετε
-Τις προσθέτετε στην κρύα κρέμα
-Το μείγμα τώρα και είτε το βάζετε στην κατάψυξη και κάθε μία ώρα το ξύνετε με το πηρούνι για να πάρει την κρυσταλλική μορφή είτε στην παγωτομηχανή
Υλικά:
4 αυγά 1 κουταλιά της σούπας κανέλλαξύσμα από λεμόνι1/4 φλυτζάνι ζάχαρη1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού3 μήλα 1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ2 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη1 φλυτζάνι καρύδια1/2 βιτάμ1 φλυτζάνι ζάχαρη1 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις Εκτέλεση-Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 C
-Βάζετε σε ένα ταψάκι το βούτυρο και το λιώνετε στο φούρνο για 2-3 λεπτά
-Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε είτε σε ροδέλλες είτε σε μισοφέγγαρα αφαιρώντας τα κουκούτσια
-Τα στρώνετε στο ταψί καλύπτοντας όλο το ταψί με μήλο
-Πασπαλίζετε με την ζάχαρη, την κανέλλα και τα καρύδια
-Βάζετε το ταψάκι πάλι στο φούρνο για 10 λεπτά
-Κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μπέϊκιν πάουντερ
-Βάζετε σε ένα μπωλ το βούτυρο με την ζάχαρη και χτυπάτε μέχρι να ασπρίσουν
-Προσθέτετε τους κπρόκους από τα αυγά
-Χτυπάτε τ' ασπράδια σε μαρέγκα
-Ρίχνετε τη μαρέγκα στο μπωλ με την ζάχαρη και ανακατεύετε
-Προσθέτετε το αλεύρι
-Χτυπάτε μέχρι να γίνει μία λεία ζύμη
-Ρίχνετε τη ζύμη πάνω από τα μήλα ομοιόμορφα
-Ψήνετε για 1 ώρα περίπου
-Όταν είναι έτοιμη την βγάζετε από το ταψί για να έρθουν τα μήλα από πάνω